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UNSTARRED QUESTION NO. 2427 

TO BE ANSWERED ON 01.08.2018 

 

 

HEAVY CHARGES FOR AADHAAR AUTHENTICATION SERVICES 

 

2427.    SHRI PINAKI MISRA: 

 

Will the Minister of ELECTRONICS AND INFORMATION TECHNOLOGY be pleased to 

state: 

 

(a) whether it is a fact that heavy charge is being levied on bankers for Aadhaar 

authentication services and if so, the details thereof; and 

 

(b) whether the Government has prescribed any fee to be charged by UIDAI from the banks 

for Aadhaar authentication and if so, the reasons therefor? 

 

ANSWER 

 

MINISTER OF STATE FOR   ELECTRONICS AND INFORMATION TECHNOLOGY 

(SHRI S. S. AHLUWALIA) 

 

(a) and (b): As far as Unique Identification Authority of India (UIDAI) is concerned, UIDAI 

does not charge any transaction charges for either Yes / No or e-KYC authentication. 

However, as per the provisions of Regulation 12(7) of Aadhaar (Authentication) Regulations, 

2016, w.e.f. 1
st
 June, 2017, License fee is applicable to Authentication User Agencies 

(AUAs) and Authentication Service Agencies (ASAs). Since all e-KYC user Agencies 

(KUAs) are, by default, also AUAs, there is no additional license fee for e-KYC services. 

 

 

 

 

The circular issued by UIDAI in this regard dated 31.05.2017 is available at 

https://uidai.gov.in/images/resource/Circular_for_AUA_KUA_and_ASA_Agreements_v40.p

df and dated 08.08.2017 is available at 

https://uidai.gov.in/images/resource/Circular_dated_08082017.pdf.  

 

****** 

  

 License Fees (for 2 years) 

AUA Rs 20 Lakh 

ASA Rs 1 Crore 

https://uidai.gov.in/images/resource/Circular_for_AUA_KUA_and_ASA_Agreements_v40.pdf
https://uidai.gov.in/images/resource/Circular_for_AUA_KUA_and_ASA_Agreements_v40.pdf
https://uidai.gov.in/images/resource/Circular_dated_08082017.pdf


 


